Aliceofsweden

Allt om maskerader!

Maskerna på karnevalen i Venedig

februari 5th, 2016

Karnevalen i Venedig är en av många anledningar till att människor från hela världen flockas till denna italienska stad vid vattnet. Karnevalen firas varje år, och är kanske allra mest känd för sina unika, vackra och detaljrika masker. Maskskaparna i Venedig var historiskt aktade människor i samhället, som hade ett eget skrå och som ägde sin egen mark. De ursprungliga historiska maskerna var relativt enkla i sin design och dekoration, och hade snarare en symbolisk betydelse. Venetianska masker kan göras av läder, porslin eller glas.1280px-Carnaval_Venise_4

Även om maskerna idag är betydligt mer utsmyckade än de var historiskt, används fortfarande många av de gamla, symboliska maskerna. En av dem är till exempel den mask som kallas bauta. Idag ser man ofta denna mask helt i guld, men ursprungligen var den vit. Bautan ser ut som ett ansikte med något groteska drag, till exempel en utstickande, spetsig näsa. Masken har ingen mun, och att näsan sticker ut så mycket från ansiktet beror till viss del på att bäraren av masken ska kunna äta och dricka utan att ta av den. Bautan bärs ofta tillsammans med en trekantshatt och en svart eller röd mantel.

En annan mask man ofta ser på karnevalen i Venedig är Medico della peste, ”Pestdoktorn”. Denna något märkliga och kusliga mask har sitt ursprung i den verkliga historien, då den från början faktiskt bars av läkare som ett sätt att förhindra sjukdomar från att spridas, framförallt pesten (även om dess effektivitet kan ifrågasättas). Masken är traditionellt vit, med en lång, ihålig näbb och runda ögonhål som täcktes med glas, vilket ger en glasögonlik effekt. De verkliga pestdoktorerna bar ofta masken tillsammans med en svart hatt och en lång, svart mantel, men på karnevalen kan man se denna mask tillsammans med betydligt färggladare kläder.

Om du planerar att åka till karnevalen i Venedig och dansa på gatorna flera dagar i sträck, kommer du nog att tycka du nog att det är skönt att komma hem och vila i din egen säng. Då kan det vara bra att se till att du har en riktigt bekväm säng som väntar på dig. På Sleepo.se hittar du sängar för alla smaker, så att ordspråket ”Borta bra men hemma bäst” verkligen blir sant.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*