Aliceofsweden

Allt om maskerader!

Utbilda dig till kostymör

mars 23rd, 2017

Drömmer du om att skapa scenkostymer och historiska dräkter? Det finns en utbildning där du kan träna dig i att göra just detta. Utbildningen finns i Göteborg men kräver speciella förkunskaper där du kan visa dina färdigheter att sy och skära till tyger. Förkunskaperna kan vara till exempel att du har gått Hantverksprogrammet, Textil Design eller ha motsvarande kunskaper från en annan utbildning. Givetvis måste du ha grundläggande behörighet för att kunna söka in till utbildningen. Förutom att du ska visa att du är behörig, ska du också genomföra ett särskilt prov där du visar dina färdigheter på olika sätt samt genomgår en intervju.

Att arbeta med kläder

Det är en dröm för många att få arbeta med kläder oavsett om det är att sy dem eller ha dem tillhands för uthyrning. Harriet Engström i Sörberge har haft en butik i närmare 30 år där hon har sett till att kunder har förvandlats till det som de har önskat. Hon har cirka 6000 plagg i sin affär och många kunder kommer till butiken för att få hjälp med sina önskemål om att få klä ut sig. efter 30 år som uthyrare av maskeradkläder är det dags för pension eftersom Harriet nu har fyllt 90 år och vill lämna över till rätt person.

Historien bakom maskerader

Att gå på maskerader är ett nöje för många, till exempel när det gäller en relativt ny tradition som Halloween. Maskerader kom till Sverige från Frankrike under 1700-talet när Gustav III var vid makten. Han införde något som kallades dominomaskerader på slottet vilket betydde att alla män bar masker och en fotsid, svart sidenkappa. Maskerader var populära på många ställen i Europa, bland annat i England där de var en viktig del av det sociala livet för de rika. Nuförtiden är det inte lika ofta som man är inbjuden till en maskerad men det händer och då är det viktigt att kunna välja dräkt som passar.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*