Aliceofsweden

Allt om maskerader!

Cosplay-SM

september 22nd, 2016

Cosplay är ett begrepp som gått från relativt okänt till riktigt populärt på bara några år. Vad handlar det då om? Enklast uttryckt handlar det om att klä ut sig till karaktärer från allt från filmer och serier till böcker, TV-spel och anime, men det är så mycket mer än så. Det handlar om kultur och gemenskap, om konst och hängivenhet, ett sätt att träffa människor och dela sina brinnande intressen, samtidigt som man får ge uttryck för sin kreativa sida. Varje år tävlar cosplay-entusiaster om att bli Sveriges nya mästare i Cosplay-SM i Linköping.

Ett fenomen med intressant historia

yuna_fanimecon_2014Cosplay kommer från början från Japan, där cosplay är en sammanslagning av engelskans ’costume’ och ’roleplay’. Det är som det låter; man klär ut sig och lever sig in i sina favoritkaraktärer från flera olika medieformer. Men det är mer än bara maskerad, det har utvecklat sin egen subkultur som sedan 90-talet spridit sig från Japan och över hela världen. Cosplay är ett perfekt sätt att dela sin passionerade och kreativa sida med andra likasinnade, samtidigt som man får leka med olika koncept och konstformer – kostymerna är nästan alltid gjorda för hand av de som bär dem, vilket kräver både tid, kärlek och engagemang. Man lever sig in i rollen och gör det till mer av ett framträdande, både för sin egen och andra cosplayers skull. På den officiella hemsidan för Cosplay-SM finns massvis med information om både fenomenet i sig och själva tävlingen, som varje år lockar till sig allt fler deltagare och besökare.

En växande tävling

Svenska Mästerskapet i Cosplay hölls för första gången i juni 2011 i Uppsala, då i samband med Uppcon 11. Tanken var att ge den svenska cosplayscenen något mer konkret att sträva efter för den som verkligen var intresserad, och fokus låg redan då på hantverket bakom dräkten mer än något annat. Det som bedöms är även själva framförandet som ingår i cosplay, då det handlar precis lika mycket om att gå in i karaktären och rollen som det gör att ha en riktigt bra dräkt. Att kvala till Cosplay-SM är inte lätt. Genom deltävlingar gallrar man fram tio av Sveriges skickligaste för att sedan delta i den stora finalen som år 2016 hölls i februari, på Saab Arena i Linköping. Tävlingen direktsändes live i SVT och SVT Play inför massvis av tittare och besökare. Kom gärna och läs mer om föregående tävlingar för att få se mer detaljerat om hur det hela går till.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*